Od ogródka do stołu – kuchnia, która czerpie z natury Mazur

Mazury skrywają w sobie prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. Tradycyjne potrawy, regionalne składniki i niepowtarzalne przysmaki- wszystko to tworzy wyjątkowy, kulinarny krajobraz tych regionów. Kraina Wielkich Jezior słynie przede wszystkim z dań rybnych, aromatycznych zup, jak i potraw z ziemniaków. Wiele z tych specjałów można skosztować w restauracji Imbirowy Sad.

Jakie smaki kryje w sobie mazurska kuchnia?

Kuchnia Mazur jest niebywale zróżnicowana. Jej fundament stanowią świeże ryby, mięsa oraz warzywa, we wszelakiej odsłonie, których smak podkreślają zioła i przyprawy. Obfite jeziora oraz rzeki Mazur stanowią źródło wielu gatunków ryb. W tym regionie przyrządza się je wersji pieczonej, smażonej czy grillowanej. Wyborne potrawy z ryb opracowuje się tu z dbałością o każdy surowiec, eksponując naturalną świeżość i lokalne składniki, dzięki czemu kuchnia Mazur jest niebywale autentyczna. Kuchnia tej części polski to również dania mięsne z wieprzowiną, kaczką kurczakiem, połączone ze wszelkiego rodzaju kluskami, takimi jak kopytka czy kartacze. Symbolem mazurskich smaków są też zabielane zupy, tradycyjne chleby na zakwasie, liczne przetwory oraz grzyby.

Imbirowy Sad – tradycyjne potrawy czerpiące z natury Mazur

Kulinarne tradycje Krainy Wielkich Jezior odzwierciedlają wyjątkową różnorodność smaków oraz liczne wpływy kulturowe, które na przestrzeni wieków kształtowały ten pełen uroku obszar. Tradycyjne potrawy czerpiące pełnymi garściami z natury Mazur ma w swoim menu Restauracja Imbirowy Sad. Dania przygotowywane są z wykorzystaniem lokalnych, naturalnych składników oraz według starych, sprawdzonych receptur. Szef kuchni dba o to, aby potrawy tworzone były zawsze ze świeżych, aktualnie dostępnych surowców o najwyższej jakości. Nowe, sezonowe menu restauracji oferuje takie dania jak:

  • deski (sharing borad) w wersji wege lub z rybami,
  • wyśmienite przystawki, np. hummus, grillowana sielawa, czy ligawa opalana sianem,
  • pierogi (ruskie, z cielęciną),
  • pstrąg z risotto,
  • sandacz z młodymi ziemniakami,
  • sznycel cielęcy z kremowym puree ziemniaczanym,
  • stek z selera,
  • wyborne desery: crème brûlée, strudel,
  • i inne…

Regionalne produkty Mazur

Kraina Wielkich Jezior obfituje w unikalne produkty regionalne. Restauracja Imbirowy Sad w swoich daniach wykorzystuje warzywa, owoce czy zioła z własnych upraw, a także kilka rodzajów miodu od zaprzyjaźnionej pasieki. To nie wszystko! Z myślą o gościach zajmuje się także wędzeniem ryb, mięs, samodzielnym wypiekiem pieczywa, przygotowywaniem przetworów (marynowane grzyby, konfitury, powidła), jak i zagniataniem ciasta na pierogi i kopytka. Wśród regionalnych produktów tego regionu można wymienić:

  • mazurski miód spadziowy,
  • ser koryciński,
  • ryby (np. sandacz),
  • grzyby (np. kurki, boczniaki),
  • kapusta kiszona.

Imbirowy Sad to bez wątpienia najlepsza restauracja nad jeziorem na Mazurach, w której możesz rozkoszować się wybornym smakiem mazurskich specjałów, a przy tym podziwiać piękne widoki. Kuchnia mazurska żyje w zgodzie z cyklami przyrody, co pokazuje w sezonowości potraw. Kulinarne skarby tego regionu, czerpią z natury to, co najlepsze, celebrują lokalne produkty i są odbiciem kultury tej części kraju. Jeśli marzą Ci się noclegi nad jeziorem Mazury w miejscu, które oferuje nie tylko komfortowy wypoczynek, ale także niezapomniane doznania kulinarne, Jabłoń Resort i restauracja Imbirowy Sad będą idealnym wyborem.