Restauracja hotelowa – czy smaczne śniadania to na pewno wszystko czego oczekujesz od kuchni w hotelu?

Czy planując pobyt w Hotelu myślimy o restauracji hotelowej? Często w ogóle tego nie bierzemy pod uwagę. Przy dokonaniu rezerwacji dopytujemy tylko o formę podania śniadania hotelowego.

Wakacje czy podróże służbowe mogą posłużyć również poznawaniu lokalnych smaków i warto wtedy zwrócić uwagę na menu restauracji.

W menu restauracji nad jeziorem Jabłoń Lake Resort ważna jest sezonowość produktów. W maju w menu znajdziecie Państwo m.in. szparagi – podane z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. Nowalijki w sałatach czy jako dodatki do dań głównych. Na deser tarta z rabarbarem lub domowe ciasto drożdżowe , a do tego napar dobrej herbaty. W lecie – makaron z bobem i serem pleśniowym czy zupa krem z pokrzywy. Dla dzieci pierogi z truskawkami czy jagodami lub sernik z białą czekoladą z musem malinowym. Jesienią grzyby – w karcie królują kasze z grzybami, placki ziemniaczane z sosem kurkowym, czy tradycyjne zrazy w towarzystwie prawdziwków.

 

Jabłoń Lake Resort to także kuchnia regionalna i tradycja – regionalne przepisy i współpraca z lokalnymi dostawcami. W 2017 roku Hotel został odznaczony certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla – czyli wpisuje się w sieć miejsc, które krzewią tradycję i korzystają z dobrodziejstw regionu. W menu restauracji Imbiorwy Sad znajdują się m.in. dania z dziczyzny. Regularnie co roku w listopadzie Szef Kuchni serwuje gęsinę a ośrodek Jabłoń Lake Resort uczestniczy w akcji „Szlak Polskiej Gęsiny”. Warto spróbować sławnego gulaszu z dzika z kopytkami i sałatką z ogórka kiszonego, czy pierogów z dzikiem. Lokalne przysmaki to także sery – chociażby te z domowej serowarni z zagrody z Tusinek.

Smaki Mazur to także ryby i przetwory rybne – np. sieja w zalewie – świetny pomysł na prezent. Żywa jest na Warmii i Mazurach tradycja wędzenia ryb. Królem smaku w tej kategorii jest jesiotr – kupowany w lokalnej hodowli – ma niebywale delikatne, wyrafinowane mięso. Nie potrzebuje wielu dodatków, wystarczy dobry chleb, czy pieczony ziemniak i cytryna. W Jabłoniowej kuchni nie mogło zabraknąć zupy rybnej, robionej według tradycyjnej receptury. Jeśli wolicie Państwo ryby pieczone warto spróbować mazurskiej ryby z rodziny okoniowatych – sandacz –smażony na maśle z dodatkiem świeżej surówki z kiszonej kapusty i zasmażanymi ziemniakami. Kolejna propozycja to miętus z sosem z kaparów. Ciekawym pomysłem są wyroby garmażeryjne np. pierogi z wędzoną rybą – sieją lub domową kiełbasę rybną. Mazury to także raki – ten rarytas to gwarant najczystszych jezior . Szef Kuchni Jabłoń Lake Resort proponuje Państwu kremową zupę ze słodkiej, wędzonej papryki z szyjkami rakowymi.

Pobyt w hotelu to nie tylko wyjazdy firmowe to także wakacje rodzinne, menu dla dzieci też jest bardzo ważne. W Jabłoń Lake Resort znajdziecie Państwo dania dla najmłodszych, przygotowywane z dbałością o jakość i smak – fileciki z okonia dla dzieci z sosem koperkowym, czy domowe naleśniki z musem z pieczonych jabłek.

Czy wakacje w Hotelu to tylko kolacje bufetowe, czy można się też spodziewać domowych smaków? W Jabłoń Lake Resort dostaniecie Państwo ręcznie wyrabiany chleb orkiszowy. Hotel specjalizuje się w kuchni polskiej – w menu kotlet schabowy, bez udziwnień, wielki na cały talerz z zasmażaną kapustką. Polskie zupy – ogórkowa, pomidorowa, buraczkowa z jajkami przepiórczymi, krupnik na gęsi, rosół z domowym makaronem, żur na zakwasie, wiosenna zupa z koprem i kalafiorem. Kuchnia polska to także treściwe drugie dania – rumsztyk wołowy z karmelizowaną cebulką, kotlety mielone z mizerią i buraczkami, golonka gotowana w piwie czy boczek wędzony przez 12h a później podpiekany w piecu ,by zyskał kruchą skórkę.

Jabłoń Lake Resort to także rodzinna atmosfera – Święta Bożego Narodzenia czy Święta Wielkanocne to czas, kiedy tradycyjne smaki są na pierwszym miejscu. Śledzie, ryba po grecku, prawdziwy barszcz buraczany na zakwasie, ręcznie wyrabiane uszka, smażony karp, na deser kutia. Zielone Święta Wielkanocne to wspaniały pretekst dla rodzinnego wyjazdu do Hotelu i korzystanie z profesjonalnej obsługi w gastronomii. Polskie dania wielkanocne takie jak barszcz biały lub żurek, sałatka warzywna, nadziewane jajka, pieczona biała kiełbasa, świeżo tarty chrzan i ćwikła to podstawa menu tym czasie.

Restauracje hotelowe z uwagą przyglądają się także międzynarodowym trendom żywieniowym, proponując w swoich menu dania odpowiednie dla wegetarian i wegan. Jabłoń Lake Resort od lat propaguje kuchnię wegetariańską. W menu znajdziecie Państwo kotleciki z boczniaka z ziemniaczanym puree, pierogi z czarną soczewicą i kolendrowo-pomidorową salsą, kaszę pęczak z warzywami korzennymi i maślano-winnym sosem. Organizacja autorskich wyjazdów jogowych i współpraca ze szkołami jogowymi z całej Polski zachęca do rozwijania palety smaków i wypracowania także wegańskiego menu – m.in. domowe pasty śniadaniowe z oliwek, tofu czy suszonych pomidorów, gołąbki z sosem pomidorowym czy kotleciki marchewkowe, albo wegańska lasagne z cukinią i bakłażanem.

Planowanie wypadu sportowego czy wyjazdu integracyjnego także wymaga wybrania odpowiedniej bazy hotelowej, z restauracją oferującą możliwość wyżywienia bufetowego dla grupy zorganizowanej. Często do organizacji takiego eventu firmowego potrzebujemy wsparcia specjalisty, który doradzi nam najlepsze dla naszej grupy atrakcje ,a także rodzaje posiłków i sposób ich serwowania . Z oferty dla firm możemy wybierać tematyczne bufety . Wieczór mazurski czyli grillowane mięsa i ryby, lokalne wędliny czy kiełbasy, leśne grzyby lub wędzony. Tematyka kolacji jest do Państwa wyboru – wieczór meksykański, nowojorski, włoski, turecki, orientalny to tylko kilka propozycji. Szef Kuchni Jabłoń Lake Resort przygotuje na potrzeby Państwa grupy menu uszyte na miarę w przypadku alergii lub przeciwwskazań lekarskich – takich jak m.in. celiakia, uczulenie na nabiał, lub zalecenie diety warzywno-owocowej.

Każdy obiekt chce wyróżniać się swoją ofertą na rynku by zapewnić swoim gościom wyjątkowe doznania. Lake Resort to jedyny Hotel na Mazurach, który oprócz tradycyjnej kuchni regionalnej i polskiej ma także drugą kuchnię- Kuchnię Turecką. A to za sprawą właścicieli – jednym ze współwłaścicieli jest Serhat Aydin – to dzięki niemu do Jabłoni zawitała oryginalna turecka kuchnia, która zyskała sobie wielu sympatyków. Trzonem tej kuchni jest turecki grill – a tam mięsa wołowe, jagnięce czy kurczak – wszystkie marynowane w ziołach ,a później opiekane na ruszcie na węglu drzewnym. Wyjątkowym i oryginalnym daniem jest cag kebabi – prosto z prowincji Erzurum w Turcji – horyzontalnie wirujący kebab z jagnięciny, lub Adana Kebab – mielone mięso jagnięco-wołowe suto dosmaczane papryczką chilli, podane w formie szaszłyku z kaszą bulgur i warzywami. Wegetarian kuchnia turecka wita szeroką paletą mezze – czyli przystawek – takich jak : pasta z marchewki, humus, pasta z grillowanego bakłażana z gęstym jogurtem i czosnkiem, lub ezme – pikantny dodatek do kasz, ryb czy mięsa – drobniutko pokrojona pasta z papryki, ogórków, cebulki i chilli.

Odwiedź nas koniecznie! Prócz brzucha nakarmisz także sycie oczy. Restauracja Imbirowy Sad położona jest nad jeziorem – wieczorami zachwyca bajecznymi zachodami słońca. Ma także bezpośrednie wyjście na plażę oraz do ogrodu z hamakami.